Puun alkuperäketjun sertifiointi

Puun alkuperäketjun hallinnan sertifiointi tarkoittaa järjestelmää, jolla puuraaka-aineen kulkua pystytään seuraamaan sertifioidusta metsästä tuotantolaitokseen ja edelleen markkinoille asti. Puun alkuperän seurantajärjestelmän (Chain of Custody) avulla puutuotteita valmistava yritys varmistaa luotettavasti, että tuotteeseen on käytetty kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuta. Tieto puun alkuperästä on yritykselle etu yhä ympäristötietoisemmiksi muuttuvilla markkinoilla. Sertifiointiyrityksen myöntämä alkuperäketjusertifikaatti on tapa osoittaa asiakkaille, että puutavaran alkuperää on seurattu tarkasti.

Suomessa on käytössä kaksi metsäsertifiointijärjestelmää: PEFC ja FSC©. Suomen Sahayrittäjät ry tarjoaa jäsenilleen kustannustehokkaan tavan puun alkuperäketjun sertifiointiin joko PEFC:n tai FSC:n vaatimusten mukaisesti. Sertifiointi on mahdollista liittymällä Sahayrittäjien PEFC- tai FSC tuottajaryhmään. Ryhmähallinto ja itsenäiset puupohjaisia tuotteita valmistavat yritykset muodostavat tuottajaryhmän ja se vastaa puun alkuperän sertifikaattien ylläpidosta.

Sahayrittäjien PEFC- ryhmäsertifikaatti

Suomen Sahayrittäjät ry hallinnoi ryhmäsertifikaattia ja sertifioinnin käytännön asioista vastaa ryhmäpäällikkö. Ryhmäpäällikkö valvoo alkuperän piirissä olevia toimintoja ja antaa ryhmän jäsenyrityksille puun alkuperän seurannassa tarvittavaa tietoa ja ohjeita sekä hoitaa yhteydenpidon sertifikaatin myöntävään sertifiointiyritykseen. Sahayrittäjien PEFC- ryhmäsertifikaatin on myöntänyt DNV GL Business Assurance Oy Ab. Ryhmäsertifikaatin lisäksi jokainen yritys saa oman yrityskohtaisen alasertifikaatin. Ryhmäsertifikaatti löytyy tästä linkistä:

Sahayrittäjien PEFC- ryhmäsertifikaatti

PEFC certificate in English

Jos yrityksesi haluaa liittyä Suomen Sahayrittäjien PEFC- ryhmään tai haluat lisätietoa ryhmäsertifioinnista, ota yhteyttä ryhmäpäällikköön:

Rolf Arnkil
P: 050 3022 313
rolf@arforoy.onmicrosoft.com

Suomen Sahayrittäjät ry:n FSC ® – ryhmäsertifikaatti

FSC ryhmäsertifikaatin jäsenenä ryhmäpäällikkö kehittää ja auttaa ylläpitämään sertifikaatin vaatimia toimintatapoja ja dokumentaatiota. Ryhmäpäällikkö auttaa
myös henkilöstön sisäisissä koulutuksissa ja suorittaa vuosittain sisäisiä tarkastuksia varmistaakseen, että sertifiointivaatimuksia noudatetaan jäsenyrityksissä.

FSC-ryhmäsertifikaatin avulla yritys säästää rahaa ja resursseja mm. alkuperäketjujärjestelmän rakentamisessa ja toteuttamisessa. Ulkoiset tarkastukset kattavat vuosittain vain osan ryhmän jäsenistä, kun taas yrityksen itse hankkimat yksilölliset sertifikaatit vaativat, että jokainen yhtiö tarkastetaan vuosittain. Ryhmäjäsenyys tarkoittaa myös, että jäsenet saavat ilmaista neuvoa FSC sertifiointiasioissa.

Suomen Sahayrittäjien FSC-ryhmäsertifikaatin myöntää Kiwa Inspecta Oy. Ryhmäsertifikaatti löytyy tästä linkistä:

Sahayrittäjien FSC- ryhmäsertifikaatti

Kysy lisätietoja FSC-ryhmäsertifioinnista.
Ota yhteyttä sähköpostilla tai puhelimella FSC -ryhmäpäällikköön!

Kjell-Owe Ahlskog
P: 040 9033 904
kjell-owe.ahlskog(a)alcea.fi
FSC lisenssinumero; FSC-C140323